Mevlit Kandili Nedir? Mevlit Kandili Namazı

mevlit kandiliMevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid kandili gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günlerini birbirine bağlayan gecedir. İnsanoğlunun kurtuluşu ve huzura kavuşması için gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Hicri Takvime göre Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye ise Mevlid Kandili denir. Peygamberimiz dünyaya gelince, amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe, Kardeşin Abdullah’ın oğlu oldu diyerek kendisine müjde getirince, Ebu Leheb sevinmişti. Ona süt vermek şartı ile, cariyesine seni azat ettim. demişti. Sırf bu yüzden, Ebu Leheb’in, her mevlid gecesinde, azabı biraz hafiflemektedir. Peygamber Efendimiz, mevlid gecelerinde eshab-ı kirama yemek verir, dünyaya geldiği zamanı ve çocukluk zamanını anlatırdı. Hz. Ebu Bekir Efendimizde, halife olduğu zaman, eshab-ı kiramı toplar, Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği zaman meydana gelen olağanüstü olayları konuşurlardı. Mevlid gecesi, Peygamberimizin doğum zamanında görülen olayları, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek ve anlatmak çok büyük bir sevaptır. Mevlit Kandilinde oruç tutmak sevaptır. 
 
mevlit gecesiMEVLİT KANDİLİNDE YAPILAN İBADETLER
 
Biz müslümanlar Peygamber Efendimizin doğduğu bu kutlu geceda bol bol ibadet etmeli, günahlarımızdan arınmak için tevbe etmeliyiz. Bu gecede yapılması gereken ibadetleri ise şöyle sıralayabiliriz. Kuran okunmalı; okuyanları dinlemeli, uygun mekanlarda Kuran ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Peygamber Efendimize (s.a.s) salat ü selamlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit etmrli, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. Kaza ve nafile namazlar kılınmalıdır. Tefekkürde bulunulmalıdır ve derin düşüncelere girilmelidir. Müslümanlarla helalleşilmeli ve onların rızaları alınmalıdır. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa borcumuz yerine getirilmelidir. Geçmişin muhasebesi yapılmalı ve geleceğin plan ve programı belirlenmelidir. Günahlarımıza samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli ve idrak edilen geceyi son fırsat bilerek tevekkül edilmelidir. Bol bol zikir çekilmelidir. Kişi kendine ve diğer müslümanlara dualar etmelidir. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı ve gönülleri alınmalıdır. Kederli yüzler güldürülmelidir.  Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı ve manevi yerlerde bulunulmalıdır. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli, vaaz dinlenmeli, şiirler okunmalı ve ilahi ve ezgiler dinlenmelidir.  Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır. Yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmelidir. Hayattaki manevi büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri tebrik edilmeli ve duaları istenmelidir. Kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır.
 
mevlitMEVLİT KANDİLİ MESAJLARI
 
– Gül bahçesine girenler gül olmasa da gül kokarlar, kainatın en güzel gülünün kokusu üzerinizde olsun. Mevlit kandiliniz mübarek olsun.
– Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, kabuslar senden uzakta, melekler başucunda olsun, güneş öyle bir gecede doğsun ki Duaların kabul, kandilin mübarek olsun.
– Bugün ellerini semaya gönlünü Mevlaya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç çünkü bugün Kandil, kandilin mübarek olsun.
 
MEVLİT KANDİLİ NAMAZI
 
Mevlit Kandili gecesinde, Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatim yapmanız gerekir. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir. Ya Rabbi, niyet eyledim rıza-ı şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura gark ettiğin Habibin, başımızın tacı Resul-i Zişan Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrarın hürmetine ben aciz kulunu da afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. denir ve Allahü Ekber diyerek tesbih namazına başlanır. Namazda Fatihadan sonra zammı sure olarak bilinen herhangi bir dua okunmalıdır. Namazdan sonra istiğfar ve salavatlar ile kelime-i tevhid getirilmeli ve gün boyu Kuranı Kerim okunmalı, Peygamberimize hediye edilerek kendimiz ve bütün müslümanların selameti için dua edilmelidir. Vefat eden yakınlarımızın ruhlarına Kuranı Kerim okumak suretiyle hediyeler gönderilmeli ve bu gecede onları unutmamalıyız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir